Twitters rolle og angrepet på den amerikanske kongressen

Twitters rolle og angrepet på den amerikanske kongressen

Sosiale medier og digitale plattformer blir stadig en større del av våres liv. Dette medbringer både fordeler og ulemper for samfunnet. I denne forbindelse har vi fått i oppgave om å diskutere sosiale mediers rolle rundt stormingen av den amerikanske kongressen 6. januar i år.

Sosiale medier og digitale plattformer har fått en enorm kraft til å engasjere mennesker rundt om, og et eksempel på dette er stormingen av den amerikanske kongressen.

Stormingen

6. Januar i år oppstod stormet flere Trump tilhengere den amerikanske kongressen fordi tilhengerne mente at valget hadde blitt stjålet. Det var mange delte meninger om hvem som var den egentlige vinneren, til og med Trump selv hevdet at valget var stjålet og engasjerte følgerene sine på Twitter til å marsjere mot den amerikanske kongressen.

Demonstrasjonen eskalerte, og tilhengerne begynte å ta seg inn i kongressbygningen med jernrør og andre våpen som kostet fem mennesker livet. I tillegg ble det funnet to rørbomber i bygget. I ettertid har det også vært delte meninger om hvem som forårsaket stormingen, selv om alle piler peker mot tidligere president Donald Trump uttalte han seg aldri direkte om at kongressen burde stormes. Derimot kan en si at Trump engasjerte og oppfordret til dette på en indirekte måte.

Twitters rolle

Donald Trump er kjent for sine meldinger på Twitter, det var nemlig på denne plattformen han kommuniserte sine budskap til hans 88 millioner følgere. I tiden før angrepet på den amerikanske kongressen var Trump veldig aktiv og sendte ut flere meldinger til følgerene sine i forbindelse med angrepet.

Etter Trumps mange kontroversielle meldinger på Twitter måtte plattformen begynne å merke meldingene han sendte ut på grunn av påstander som ikke stemmer over ens med virkeligheten.

Som en konsekvens av angrepet på kongressbygningen valgte Twitter å stenge Trump ute fra Twitter permanent. Årsaken til utestengelsen var høy risiko for å hisse opp til vold.

I strid med ytringsfriheten

Flere mener at utestengelsen av Trump er i strid med ytringsfriheten. Her har Twitter et dilemma, for man vet aldri hva som kan bli det neste budskapet til Trump dersom han fortsatt får holde på. På en annen side bryter ikke Twitter med ytringsfriheten, ettersom dette er en privat plattform hvor brukerne er nødt til å signere deres brukervilkår. Her signerer man på blant annet å følge de reglene Twitter har satt for akseptabel oppførsel.

For å konkludere har Twitter gjort en god jobb for å forhindre lignende angrep og voldelige demonstrasjoner i fremtiden.

Filterbobler og ekkokamre

Tidligere har jeg skrevet et blogginnlegg om fenomener som filterbobler og ekkokammer – et slags digitalt rom med ensformig informasjon som bekrefter dine synspunkter og meninger. Twitter-kontoen til Trump kan sees på som et ekkokammer på grunn av gjentakelse og repeterende budskap hvor brukere med en felles mening interagerer med Trumps konto.

Budskap og protester ytret gjennom sosiale medier er noe vi vil se mer av i fremtiden, fordi det viser seg at det er enkelt å koordinere store møter gjennom slike plattformer. Et nyere eksempel er protestene mot fotballklubben Manchester United. Her demonstrerte supporterne mot eierne og stormet inn på klubbens stadion, alt dette gjennom digital planlegging.

Oppsummering

For å oppsummere har Twitter hatt en sentral rolle når det kommer til angrepet på den amerikanske kongressen 6. januar i år. Twitter har gjort en god jobb når det gjelder merking av meldingene til Trump, men det viste seg at dette var en handling uten stor nytte. Twitter måtte derfor utestenge Trump permanent fra plattformen. Dette ble møtt med forskjellige reaksjoner, for eksempel er det mange som vil si at det er et brudd på ytringsfriheten. Avslutningsvis ble fenomenene filterbobler og ekkokammer tatt opp, ettersom det er svært relevant i forbindelse med Twitterkontoen til Trump.

Kilder:
  • https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920
  • https://www.nrk.no/urix/store-kritisk-til-at-twitter-sletter-trump-1.15320122
  • https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

One thought on “Twitters rolle og angrepet på den amerikanske kongressen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *