3D-Printing og veien videre

3D-Printing og veien videre

I forrige uke hadde vi to økter med foreleser Arne Krokan, disse øktene omhandlet teknologier som AR, VR og 3D-printing. 3D-printing, også kjent som additiv tilvirkning er en teknologi som fanget min interesse og det vil derfor bli tema i dagens innlegg. Jeg kommer til å beskrive teknologien, deretter diskutere hva denne teknologien har ført til og kan føre til. Avslutningsvis vil jeg se på hva 3D-printing har å si for måten en driver digital markedsføring på.

Hva er 3D-print?

I en artikkel fra boken Teknologien endrer samfunnet forteller forfatteren at begrepet kan ha flere betydninger, men kort forklart er 3D-printing en teknologi som gjør at man kan printe tredimensjonale og håndfaste objekter. Dette er ikke en spesielt ny teknologi, men en teknologi som har utviklet seg gjennom årene. Det hele startet på 1980-tallet, hvor det ble mulig å gjøre tredimensjonale datamodeller om til fysiske objekter (Boivie, 2017). Additiv tilvirkning er en prosess som har utviklet seg stort de siste årene, og det er ikke rart at denne teknologien blir kalt en industriell revolusjon når man ser på mulighetene som følger med.

Gjennombrudd

Additiv tilvirkning har ført til flere store gjennombrudd, akkurat som mye annen teknologi også har gjort. I dagens samfunn er det for eksempel flere individuelle variasjoner i form av kroppsdeler og hjelpemidler som vanligvis er komplisert og utfordrende å tilpasse. For eksempel høreapparat, disse har før måtte blitt tilpasset for hånd – men ved hjelp av teknologien blir disse nå tilpasset gjennom 3D-printing (Boivie, 2017). Et annet eksempel på en industri som har tatt i bruk 3D-printing er flyindustrien, av Boeings 16 flytyper består 200 ulike komponenter helt eller delvis produsert gjennom additive tilvirkninger (Bovie, 2017).

Bildet er hentet fra unsplash.com

Kan bygge hus på et døgn

Denne teknologien har nådd så langt at det faktisk er mulig å 3D-printe hus. Artikkelen fra NRK viser hvor langt teknologien har kommet, og at denne teknologien er i stand til å utføre omfattende oppgaver. Hva med håndverkerne? Det var faktisk enkelte håndverkere som var med på å ferdigstille huset, selv om teknologien er godt utviklet er det også nødvendig med menneskelig arbeidskraft i slike byggeprosjekter enn så lenge.

3D-Printing i Norge

I dagens samfunn kan det virke som om teknologi er den store vinneren, også vinneren over oss mennesker. Stadig kommer det nye artikler om hva teknologien er i stand til å utføre, og vi blir like overrasket hver gang. Derimot finnes det også positive sider ved teknologien, et relevant eksempel er at 3D-printere bidro nemlig sykehusene med produksjon av smittevernsutstyr, som det var begrenset antall av på norske sykehus i starten av pandemien og sørget for en tryggere hverdag blant folk.

I tillegg finnes det også 3D-Printere som kan redde liv. I følge en artikkel fra DN er printing av celler og vev til organer noe som blir praktisert, derimot printing av organer er under utvikling og det er snakk om år før dette vil bli praktisert.

Digital markedsføring vil endres

3D-printing vil garantert ha en stor påvirkning på markedsføring ifølge en artikkel fra Marketing Week. En av faktorene er at 3D-print muliggjør for mer personlig markedsføring ved at man enkelt kan produsere et produkt som er tilpasset individuelt og vil sannsynligvis føre til en mer effektiv måte i å nå målgruppen på. I tillegg kan bruken av 3D-print også øke kundetilfredsheten i forbindelse med at kunden selv velger hvordan produktet skal se ut og vil få muligheten til å skaffe seg et produkt som er skreddersydd uten å ta i bruk flere ressurser.

Dagens priser på 3D-printere er relativt høye, men vi vet jo mer teknologien utvikler seg så vil markedet følge etter. Noen mener at printeren kan bli like vanlig i husholdningen som papirprinteren er i dag, dette vil medføre at en rekke virksomheter blir nødt til å endre seg.

Oppsummering

For å oppsummere understreker foreleser Krokan stadig at teknologi fører til både muligheter og konsekvenser. At 3D-Print vil endre arbeidsmarkedet er det ingen tvil om. Denne type teknologi er i stand til å ta over arbeid som tidligere har blitt utført av mennesker, bygging av hus var et eksempel jeg fikk trukket fram. Til tross for flere konsekvenser rundt teknologien finnes det også flere lyspunkter ved at den er i stand til å utføre oppgaver som tidligere har vært kompliserte, og er med på å forenkle arbeidsprosesser.

-Håvard

Kilder

2 kommentarer til «3D-Printing og veien videre»

 1. Heisann Håvard 🙂
  Kjempebra jobbet med blogginnlegget.
  Her har du skrevet en veldig interessant tekst om 3D printing og hvordan dette vil påvirke samfunnet. Jeg synes også artikkelen du har trukket inn er kjempe relevant og du viser til veldig fine eksempler.
  Samtidig har du også drøftet og reflektert rundt dette på en veldig fin måte.
  Jeg ser også at du henviser til kilder veldig bra, fortsett sånn.
  Bra jobbet:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *