Kunstig intelligens og sosiale konsekvenser

Kunstig intelligens og sosiale konsekvenser

I mitt forrige innlegg fortalte jeg om kunstig intelligens og kom med eksempler på hva dette kan være. Selvflyvende droner, roboter og nyhetsanker var noen av eksemplene med en ting til felles, nemlig kunstig intelligens. Kunstig intelligens er på mange måter bra for samfunnet, men konsekvenser følger også med. Mange vil hevde at menneskene ofte blir taperne i forhold til teknologien. Uansett, dagens innlegg vil handle om sosiale konsekvenser av kunstig intelligens innenfor butikkbransjen og til slutt hvordan arbeidsprosessene endres i fotballverden.

Teknologien er på fremmarsj, også i norske dagligvarebutikker. Vi har de siste årene sett at butikkene har tatt i bruk selvbetjente kasser til fordel for kasser som er bemannede av mennesker. Derimot i USA har Amazon allerede etablert flere helt selvbetjente butikker ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens. Disse butikkene kalles Amazon Go, og du møter ikke på en eneste ansatt når du handler. Varene du handler blir registrert av flere sensorer i handlevognen din, sensorene reagerer også når du legger tilbake en vare fra handlevognen.

Video hentet fra YouTube

Det er ingen tvil om at Amazon Go vil satse stort, også i Europa. Derimot kan en stille seg spørsmålet om disse butikkene er framtiden, eller om vi fortsatt vil ha ekspeditører i butikkene? Dette er vanskelig å spå, men jeg er sikker på at vi vil se flere selvbetjente butikker i framtiden som driftes ved hjelp av kunstig intelligens.

Åpent døgnet rundt og lavere kostnader med tanke på færre eller ingen ansatte, kun nødvendig med tilsyn av og til. Det høres svært lønnsomt ut, men hva med kundene som bruker butikken til en form for sosial arena? Dagens betjente butikker vil nok fortsatt eksistere om 15 år, men i mindre grad. Hovedårsaken til dette er blant annet fordi ansatte i butikken er en viktig ressurs for både virksomheten og for mange av kundene.

For å konkludere så tror jeg at det vil bli færre jobber i butikkbransjen på grunn av maskinlæring og kunstig intelligens. Jeg vil påpeke at jeg ikke tror at det blir en stor nedgang i antall jobber, fordi kunstig intelligens vil ikke bare overta arbeidsplasser. Kunstig intelligens kan også være som nevnt i forrige innlegg, effektiviserende. Dette er fordi vi ser at flere bedrifter innenfor varehandel har kunstig intelligente systemer som kan forutse hva som bør selges, hvor mye og til hvilken tid. Teknologien vil for eksempel kunne spare butikker for store summer knyttet til varelageret og beholdning.  

Kunstig intelligens i fotball

For å lage et bilde av hvor utbredt kunstig intelligens er, kan man nærmest trekke det inn i hva som helst. Derfor benytter jeg muligheten til å vise til hvordan dette endrer fotballverden og arbeidsprosessen, til frustrasjon for noen og til glede for andre.

De siste årene har vi sett VAR (video assistant referee) og mållinjeteknologi bli en del av fotballen. Førstnevnte, også kjent som videodømming består av et team som sitter i et rom og ser på fotballkampen og assisterer dommeren med å ta avgjørelser på banen. Før var det hoveddommer og assistentdommer som tok disse avgjørelsene, dersom dommeren er i tvil om en avgjørelse får dommeren nå hjelp av VAR-teamet som tar avgjørelser ved å se på video.

Kritikk mot teknologien

VAR-systemet har blitt mye kritisert helt siden det ble tatt i bruk blant annet fordi det fører til mye stopp og pauser i spillet. Tidligere fotballprofil Brede Hangeland er en av de som har gått hardt ut mot systemet og mener det er dårlig teknologi som ødelegger fotballen. I følge en artikkel fra magasinet Forbes har FIFA nå planer om å gjøre grep mot det som mange mener ødelegger sporten. Grepene går ut på at istedenfor et VAR-team skal tegne streker for å se om spilleren er i offside har de smått testet ut bruken av kunstig intelligens. Dersom denne teknologien kommer i bruk, vil det være til en stor fordel i forhold til at den vil ta avgjørelsene raskere enn det mennesker klarer og vil fjerne et av de største problemene med VAR-systemet.  

Brukes også utenfor banen

Internt i klubbene ser vi også at det brukes kunstig intelligens. I en ny artikkel fra Sky Sports skriver de om at den engelske fotballklubben Burnley har tatt i bruk kunstig intelligens for å finne fremtidige akademispillere. Måten de skal finne nye spillere fremover er som følger: Fotballspilllere over hele verden kan laste ned en app, og laste opp videoer av sine teknikker og ferdigheter med ballen. Deretter er det kunstig intelligens som styrer poeng og rangering spilleren vil få, noe som vil være til stor nytte for klubbene og vil forenkle arbeidet rundt å finne en ny spiller.

Skjermbilde fra Aiscouts nettsider.

Dette kan også sees på som god markedsføring ettersom appen er tilgjengelig for fotballspillere i hele verden og står fritt til å legge inn videoer, det gir nærmest hvem som helst sjansen til å bli oppdaget. På Aiscouts nettsider ser man at flere store klubber har en avtale med denne appen og de viser at den har gitt resultater. Teknologien har nådd langt, det blir veldig spennende å se hvor langt denne når og i hvilken retning det vil utvikle seg. Hvem vet, men det vil ikke overraske meg om det er kunstig intelligens som skal stå bak funnet av verdens beste fotballspiller i framtiden.

-Håvard

Kilder

2 kommentarer til «Kunstig intelligens og sosiale konsekvenser»

 1. Hei Håvard.
  Dette var en kjempefint blogginnlegg.
  Jeg synes du har funnet noen veldig spennende kilder og har valgt å drøfte og reflektere rundt spennende bransjer, som påvirkes av AI.
  Du deler teksten din opp veldig fint synes jeg, og det er både oversiktlig og lett å lese teksten din, det er veldig bra.
  Husk også at påstander som ikke er kjent som åpenbare fakta bør henvise til en kilde, selvom dette er din personlige blogg, kan dette også være god øving til eksamen, og du bør derfor begynne å øve på dette allerede nå.
  Ellers så det veldig fint ut, fortsett sånn 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *