Teknologi skaper muligheter og utfordringer

Teknologi skaper muligheter og utfordringer

På fredag hadde vi en forelesning hvor Arne Krokan underviste om kunstig intelligens (KI), der fortalte han om hvor utbredt dette er i dagens samfunn og hvordan teknologi skaper både muligheter og utfordringer. I dagens innlegg vil jeg legge fram et referat av hva forelesningen handlet om og til slutt diskutere en interessant artikkel relatert til kunstig intelligens.

Roboter og kunstig intelligens

Økten startet med å snakke om roboter og hvordan disse blir lært opp gjennom kunstig intelligens. I tillegg til at roboter blir lært opp til å gjøre oppgaver mennesker tidligere har tatt seg av, kan robotene også lære gjennom å observere mennesker som utfører en oppgave. Det mange frykter, er at teknologien kan gjøre slik at arbeidsplasser blir borte på grunn av at roboter overtar arbeid mennesker vanligvis ville utført. På en annen side kan en se på teknologien som et verktøy til effektivisering. Dette kan være effektiviserende for mange bedrifter ved at de frigjør enkelte arbeidsoppgaver, slik at mennesker kan gjøre annet arbeid de ellers ikke har hatt kapasitet til.

Bildet er hentet fra unsplash.com

Eksempler Arne viste fram var blant annet «robothunder» som brukes av militæret i USA, hvor disse hundene kan utføre oppgaver nesten slik vanlige hunder ville gjort. Vi trenger faktisk ikke å gå så langt som USA, for ifølge en artikkel fra Aftenposten er det blitt ansatt en robothund på en oljeplattform i Norskehavet. Et annet spennende eksempel vi fikk var Amazon Prime Air, gigantselskapet har utviklet levering av mindre pakker ved bruk av selvkjørende droner som gjør at du kan få pakken levert rett utenfor huset 30 minutter etter du har bestilt varen.

Bildet viser en selvflyvende drone fra Amazon og er hentet fra deres nettside

Kunstig intelligens var også et tema som var i fokus og i den forbindelse syntes jeg det er et vidt begrep, men regjeringen definerer det som kunstige intelligente systemer utfører handlinger, fysisk eller digitalt, basert på tolkning og behandling av strukturerte eller ustrukturerte data, i den hensikt å oppnå et gitt mål. Dette syntes jeg er en fin definisjon til tross for et komplisert begrep. KI kan kort forklart hjelpe til å løse utfordringer, for eksempel spørsmål til en bedrift kan stilles til en «chatbot» og du vil ofte oppleve å få et svar du like gjerne kunne fått fra et menneske. Selv om utviklingen av KI har kommet langt er dette en teknologi vi vil se mer av og fungere mer presist de kommende årene.

Kunstig intelligens i Sør-Korea

Artikkelen jeg har funnet frem dreier seg om en tv-kanal i Sør-Korea som har tatt i bruk kunstig intelligens til å lese opp nyhetssaker og laget et såkalt AI-menneske. Dette AI-mennesket er omtrent identisk med reporteren Kim Ju-Ha, med lik stemme og bevegelse. AI-mennesket kan brukes til å lese opp nyhetssaker akkurat slikt et menneske ville gjort. Fordelen er at AI-mennesket hjelper kanalen med å fortelle dramatiske hendelser, fordi den viser ingen følelser. En annen fordel er at dette «mennesket» er født klar og trenger dermed ikke å bli sminket opp eller øve til sending.

Jeg valgte denne artikkelen fordi den viser virkelig hvor langt kunstig intelligens er kommet og hvor mye teknologien er i stand til å gjøre. Nyhetsankeren Kim Ju-Ha legger ikke skjul på at hun er bekymret for at kunstig intelligens vil ta over jobben en gang i fremtiden. Samtidig er det mange som reagerer negativt på at nyhetssaker blir presentert av et ikke eksisterende menneske. Roboter og kunstig intelligens er på mange måter skremmende, men også spennende. Personlig syntes jeg det er spennende hva teknologien byr på og vi ser en utvikling som går raskere enn noen ville spådd, men det får meg også til å tenke på hvordan samfunnet vil se ut om 20 år.

Hvem tar ansvaret?

Kunstig intelligens er et spennende fagfelt hvor det er mange elementer som kan diskuteres. Til slutt vil jeg stille et sentralt spørsmål, for hvem skal ta ansvaret for handlingene til denne teknologien bestående av maskiner og roboter?  Det finnes flere eksempler der kunstig intelligens kan gjøre arbeidet like godt som en lege ville gjort, men forskjellen er at legen ofte er kvalitetssikret og bærer på et ansvar. Vi vet at kunstig intelligens fører til ulykker, det er derfor viktig at denne teknologien blir tatt i bruk på en ansvarlig måte.

-Håvard

Kilder:

2 kommentarer til «Teknologi skaper muligheter og utfordringer»

  1. Bra jobbet Håvard!
    Dette var et interessant innlegg å lese, og jeg synes selv det er et veldig spennende tema. Jeg liker veldig godt at du drar inn mange fine relevante eksempler og reflekterer og drøfter rundt dette, men at du samtidig er noe kritisk til utviklingen av noe så stort.
    Et lite tips er at du burde legge inn linken til bilde direkte i setningen under bildet, slik at den url linken ikke står der. Dette er bare litt småpirk fra min side, men jeg synes det ser bedre ut dersom det ikke er linker tilstede i teksten.
    Ellers synes jeg du har jobbet veldig fint med innlegget, fortsett sånn 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *